Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2016 16:05 - Историята на обувките....
Автор: fhmilenka Категория: Други   
Прочетен: 588 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.01.2016 18:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image ИСТОРИЯТА НА ОБУВКИТЕ


 

Най-старите известни обувки датират от около 8000 до 7000 г. пр.н.е. и са открити в ОрегонСАЩ през 1938 г. Тъй като материалите от които са изработвани обувките са твърде нетрайни за археолозите е изключително трудно да определят кога всъщност е започнала употребата им.

Биоантропологът Ерик Тринкас счита, че използването на обувки започва в периода около 40 000 и 26 000 г. пр. хр. като за доказателство привежда изследвания показващи, че дебелината на кокалите на пръстите на краката (без палеца) намалява през този период в сравнение с предишните епохи, което според него е обусловено от разликата в ходенето с боси и обути крака. 

Древните римляни са носили Calceus.

Кога и защо хората са започнали да изработват обувки?

Когато човечеството е започнало да прави предоха съм от Африка към север, съответно е започнало климата да се променя. Точно в този период те са започнали да изработват обувки и дрехи, за да може да продължат по своят преход. В течение на времето изработката на обувки е станало нещо нормално в бита на хората, поради което различните цивилизации и народи са изработвали различни обувки. Поставили са различни украси върху обувките си, от които си личал, самия народ. Те най-вече се били правени от животински материали. При някои цивилизации обаче не са използвали само животински материали но и растителни – трикотаж.
 

Жената и обувките - една любов с история

История за това как жената успя да превърне обикновеното парче кожа в символ на социален статус. 

Имало едно време…

Преди много, много години хората пазели стъпалата си с това, което им предоставяла майката природа - дървесна кора, трева, животински кожи. Поставяли ги на краката си и ги връзвали с дълги и жилави увивни растения. Далечните братовчеди на съвременните сандали били направени от палмови листа. Първият модел на ботушите пък се появил в страните с по-суров климат. На кожата, с която си увивали краката, хората пробивали дупки и провирали шнурове от животински жили през тях.

През Ренесанса било доста трудно да забележиш коя дама с какво е обута. Причината – роклите били толкова дълги, че краката изобщо не се виждали. Всички обръщали много повече внимание на обемните поли, дългите панделките, стегнатите корсети и напудрените перуки, отколкото на палците на краката си. 

След 1760 година заострените върхове на обувките се заоблят, появяват се фиксираните връзки, както и високите и тънки токове. Разнообразието при цветове все още липсва. Залага се предимно на сивото и черното. Просто това са цветовете и на дрехите на по-голяма част от населението. Никой не изпитва нужда да се обуе в нещо цветно и свежо.

Докато не пристигат трийсетте години на 20 век. Тогава шареното залива всичко и всички – от главата до петите. Токчетата стават по-ниски и по-широки. Заради удобството си сандалите са една от най-предпочитаните обувки. Моделите с каишки били не просто бум, а БУМ!!! – с фойерверки, гърмежи и дълго ехо. Черното залязва, за да изгреят червеното, кафявото и тъмносиньото

Филмите със звук и модата на холивудските актриси оказват силно влияние  върху посоката на промяна, която поемат обувките. Фабриките започват да произвеждат обувки от корк, вълна, каучук, лен и коноп. Хипитата не само размятат дълги коси и веят чарлстони, но внасят много динамичност и свежест и при визията на обувките. Модните къщи се опитват да наложат някаква тенденция, но в момента, в който тя се окаже нещо по-различно от скица на хартия, децата на цветята я променят. Бунтарският дух и желанието за абсолютна свобода проличава във всеки един аспект. И така до… 

80-те години - тогава всичко се успокоява. Бизнесдамите стават все по-важни фигури в обществото. А щом има бизнесдами, трябва да има и специални обувки за тях.  Най-широко разпространени са класическите кожени обувки с каишки отзад на глезена, облите върхове се заострят, а широките и ъгловати токове  - се извисяват. 

През 90-те жените вече имат възможността да избират обувки не само според социалното положение и заетостта си, но и да си позволят фриволността да изразяват настроението и вътрешното си усещане. Удобни обувки с малко токче, красиви, високи обувки с бродерии, плетени, свободни обувки, платформи и дебели токове, спортни, ежедневни.

Има и сега…

Днес обувките са истинска магия. Функционалност и удобство? Да, бе да! По-важни са визията, красивата извивка на дъгата, опънатият крак, елегантната походка. Авангардните форми се съчетават с прецизни шевове върху фини материи и абстрактните декорации. Магията правят тези, чиито имена със сигурност ще останата в модната история.

image














Тагове:   ЧЕТИРИ,   две,   ТРИ,   едно,   Пет,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fhmilenka
Категория: Други
Прочетен: 7648
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930